Pakkausratkaisuja vaativaan teollisuuteen

Salaattipakkausten laadun varmistaa Kati Lepistö – muovi matkaa tuotantolinjan läpi haluttuun muotoon

Raumalla tehty -juttusarjassa Länsi-Suomi esittelee Raumalla tehtyjä tuotteita ja niiden tekijöitä.
Hetki-salaattien pakkaukset, joissa salaatin ainesosat on aseteltu kahteen kerrokseen, valmistetaan Raumalla Susivuoressa. Nämä ja monet muut muovipakkaukset ja niiden osat valmistetaan Satatuotteen tehtaalla. Asiakkaina on pohjoismaisen elintarvikealan ja globaalin lääketeollisuuden suurimpia yrityksiä.

Satatuotteella kymmenisen vuotta työskennellyt laadunvarmistaja Kati Lepistö on tehnyt suurimman osan työurastaan muoviteollisuudessa. Lepistö kuvaa työnkuvaansa laadunvarmistajana "joka paikan höyläksi". Hän tarkkailee asiakasvaatimusten täyttymistä tuotteissa, erilaisten mittausten avulla ja varmistaa tuotannon tehokkuutta.

– Parasta työssä ovat työyhteisö ja työkaverit, Lepistö kertoo.

Tehtaalla jokaisen tehtävänä on varmistaa, että tuotteet vastaavat laatuvaatimuksiin. Ne ja puhtaus ovat korkealla tasolla, ja tämä näkyy jokaisen työtehtävissä. Työasuna on suoja-asu, koruja ei voi käyttää, ja käsihygieniasta pidetään tarkkaan huolta. Tuotannossa tehdään kolmivuorotyötä.

Korkeat laatuvaatimukset

Tuotteiden valmistusprosessissa on mukana laadunvarmistajia, asentajia ja operaattoreita.

Hetki-salaatin pakkauksen valmistamisen voi nähdä alkavan tilanteessa, jossa laadunvarmistaja on mukana jo raaka-ainemuovin saapuessa taloon. Elintarvike- ja lääketeollisuuden kontaktimateriaaleille, eli nautittavan tuotteen kanssa suorassa kosketuksessa olevalle, on asetettu korkeat vaatimukset. Niiden jäljitettävyyden varmistaminen on tärkeässä osassa tuotannossa.

Asentajien pääasiallinen tehtävä on asentaa tuotantomuotit linjoille ja määrittää parametrit, joilla tuote saadaan vastaamaan asiakkaan tarpeita. Operaattorit taas seuraavat tuotteiden laatua koko tuotantoprosessin ajan ja vastaavat tuotteiden oikeanlaisesta pakkauksesta. Valmiiden tuotteiden tarkastuksessa kiinnitetään huomiota erityisesti niiden ehjyyteen, oikeanlaiseen muotoon, puhtauteen ja tuotteen stanssaukseen eli muotoleikkaukseen.

Jokaiselle tuotteelle on määritelty omanlaisensa pakkaustapa, ja tuotteet siirtyvät asiakkaille lavoilla. Tehtaalta tuotteet toimitetaan asiakkaille ympäri Eurooppaa.

Puhdasta ja vähämeluista

Muoviteollisuuden osaajatarve on kasvanut Rauman seudulla. Lepistö suosittelee alaa tehdastyöstä pitäville. Etuna työpaikalla ovat hänen mukaansa puhtaat tilat, joissa ei ole liikaa melua tai voimakkaita hajuja. Lisäksi alalla on melko varmoja ja pysyviä työpaikkoja.

Korona-aika koetteli monia aloja kohtuuttomasti, mutta muovipakkausten valmistajalla poikkeusajat sujuivat paremmin. Pitäähän ihmisten syödä, ja lääkkeitä aina tarvitaan.

Lähde: LS24.fi