Pakkausratkaisuja vaativaan teollisuuteen

Satatuote auttaa Fazer Leipomoita vastuullisuustavoitteen saavuttamisessa

Fazer ottaa käyttöön sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistetun ruokapakkauksen ensimmäisenä Suomessa. Fazerin kakkurullapakkauksissa ei käytetä jatkossa lainkaan uutta muovia vaan pakkaukset valmistetaan kierrätyspulloista saatavasta muovista. Uudistus tarkoittaa, että jopa 1,2 miljoonaa kierrätyspulloa saa vuosittain uuden elämän kakkurasiana.

Kaikki Fazerin kakkurullat (Auringonpaiste, Marianne, Mansikkapaikka, Ihana hetki, Illan hehku ja Taikayö) pakataan jatkossa kierrätyspulloista valmistettuihin muovipakkauksiin. Suomessa on valmistettu tähän mennessä 100-prosenttisesta kierrätysmuovista vain pulloja juomateollisuuden käyttöön sekä osia muihin elintarvikepakkauksiin.

”Annamme vuosittain 1,2 miljoonalle juomapullolle uuden elämän kierrättämällä niitä kakkurasioissamme. On ensimmäinen kerta, kun käytämme pakkauksessa kierrätyspulloista saatavaa muovia”, sanoo Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall.

”Kierrätysmuovi on vähän uutta muovia kalliimpaa, mutta haluamme mennä tässäkin ekologisempaan suuntaan. Tämä pakkausuudistus on merkittävä askel meille – olemme edelläkävijä ja näytämme suuntaa koko elintarvikealalla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin”, hän jatkaa.

Yksi rasia kahdesta kierrätyspullosta

Kuluttajalle muutoksesta viestii kakkurullapakkauksen etiketissä oleva pullon kuva. Se kertoo pakkauksen olevan sataprosenttisesti kierrätysmuovia. Lanseerauksen alussa tuotteeseen liimataan myös tarra, jossa lukee: “Olin aiemmin juomapullo, nyt kakkurasia”. Uudet pakkaukset ovat kaupoissa 25. lokakuuta.

Uudet kakkurullapakkaukset on valmistettu palautuspulloista saatavasta rPET-muovista eli kierrätetystä polyeteenitereftalaatista, jota syntyy erilaisten erotus-, rouhinta-, pesu- ja laadunvarmistusprosessien jälkeen. Tämä prosessi vie vähemmän energiaa kuin kokonaan uuden muovin valmistaminen. Yhteen kakkurasiaan käytetään noin kaksi puolen litran palautuspulloa, eikä muuta materiaalia tarvita. Tämän muutoksen ansiosta Fazer käyttää 24 000 kiloa vähemmän uutta muovia joka vuosi.

”Pakkausta on usein pidetty välttämättömänä pahana, turhakkeena, joka jää kuluttajan käteen, kun tuote on nautittu. Jos sitä ei olisi, elintarvike ei säilyisi yhtä hyvin, ja syntyisi paljon enemmän ruokahävikkiä”, Soininen-Tengvall kertoo.

Tulevaisuudessa entistä useampi pakkaus valmistetaan kierrätetystä materiaalista

Soininen-Tengvall vetää Fazerissa koko konsernin laajuista pakkauskehitysohjelmaa, jossa vastuullisuutta mietitään kokonaisuutena.

”Toivon, että tulevaisuudessa voimme valmistaa leipäpusseja kierrätetystä muovista. Hyvää esimerkkiä voidaan hakea pulloille kehitetystä palautusjärjestelmästä, joka takaa kierrätysmateriaalin turvallisen käytön. Maailmalla on pilottiasteilla tutkimuksia niin kutsutusta kemiallisesta kierrätyksestä, mikä toteutuessaan mahdollistaisi kierrätysmuovia myös leipäpusseille”, Soininen-Tengvall sanoo.

”Kannustamme kaikkia lajittelemaan pakkaukset kierrätykseen. Jotta leipäpussimme voidaan hyödyntää kierrätyksessä parhaalla mahdollisella tavalla, käytämme niissä yhä enemmän kierrätysarvoltaan hyvää LDPE-muovilaatua.”

Lähde: https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/vastuullisuus/fazer-alkaa-valmistaa-kakkurasiansa-kierratyspulloista/